Lovgivning om cykellygter

pexels photo 109853 200x300 - Lovgivning om cykellygterDer er mange gode grunde til at have lygter på sin cykel. Fornuften bør altid overskygge lovgivning og det skal altid handle om at gøre din færden i trafikken så sikker som muligt. Det betyder at du altid bør gøre dig synlig når du cykler sådan at andre trafikanter har mulighed for at stoppe for dig i kryds osv. Tænd derfor altid din cykellygte hvis du er i tvivl om sigtbarheden. Hellere tænd cykellygten en gang for meget end en gang for lidt.

Desværre sælges de fleste cykler uden lygter og du skal derfor selv købe lygterne ved siden af. Her er det vigtigt du vælger de rigtige lygter til dit behov.

I denne artikel vil vi belyse den gældende lovgivning om cykellygter både forlygter og baglygter. Ved at have denne viden kan du selv tjekke om dine cykellygter lever op til gældende lovgivning.

Lovgivningen

Cykellygterne skal være på-spændt cyklen og må ikke hænge og dingle fra en snor i tasken eller lign. Både baglygte og forlygte skal være tændt fra solnedgang til solopgang og ved dårlig sigtbarhed. Mange tror du kan bruge gadelygterne som indikator for hvornår cykellygterne skal tændes. Dette er dog ikke muligt da gadelygterne ikke tændes ved dårlig sigtbarhed eller præcis når solnedgangen finder sted.

DMI (Danmarks metrologiske institut) er et godt sted at tjekke hvis du er i tvivl om hvornår solen går ned i dit område og på den pågældende dag.

Er der regler for hvordan mine forlygter og baglygter må lyse?

Din forlygte skal lyse gult, hvidt eller blåligt. Hvis din forlygte dog lyser gult må den ikke blinke. Hvis den må blinke skal den blinke med minimum 120 blink i minuttet dvs. 2 blink i sekundet. Samme regler hvad angår blink er gældende for din baglygte. Baglygten må dog kun lyse én farve og det er rødt. Husk altid at montere dine lygter korrekt: dvs. den råde lygte bagerst på cyklen og forlygten forrest – det siger sig selv. Både for og baglygte skal kunne lyse i hele 5 timer ved 5 graders varme. Dette kan være svært at tjekke, men sørg for at skifte batterier på dine cykellygter jævnligt.

Der er minimumskrav til cykellygtens styrke

Din cykellygte dvs. både forlygte og baglygte skal være synlig på mindst 300 meters afstand dog uden at virke blændende. Har du en meget kraft lygte er det altså nødvendigt at pege den en smule nedad sådan at den ikke blænder, men dog stadig er synlig.

Forlygte og baglygte til din cykel skal desuden være synlige fra siden.

Hvor mange cykellygter skal jeg have?

Tro det eller ej, der gælder forskellig lovgivning afhængig af hvor mange hjul din cykel har. Dette er særligt relevant for tiden, da ladcykler er blevet populære. Cykler med 2 hjul skal dog som minimum have én forlygte og én baglygte.

Reglerne for cykler med én eller flere hjul er mere komplicerede. Hvis cyklen er mere end 1 m. Bred skal den have mindst 2 forlygter. Forlygterne må højest sidde 50 cm. Fra cyklens yderste kant. Baglygten skal sidde højest 40 cm. Fra kanten. Er din cykel mere end 1 meter bred skal din baglygte sidde lige i midten af cyklen eller til venstre for.

Lovgivning er minimumskrav

Når du skal investere i nye cykellygter er det vigtigt at afdække dine behov. Lovgivningen omkring cykellygter som den står beskrevet ovenfor er kun vejledende og vigtigst af alt absolut minimumskrav. Det er selvfølgelig tilladt at have mere end 1 forlygte på sin cykel og vi råder desuden også til at anvende reflekser. Ved at placere reflekser på din egen krop, taske og cykel øger du din synlighed merkant.